Wasbare doekjes? Maar daar heb ik toch helemaal geen tijd voor?

Leven met kinderen, alle ballen hoog houden, het is nogal wat! Werken, een huishouden runnen, sociale contacten onderhouden, opvoeden, oh en dat moet eigenlijk ook allemaal wel een beetje duurzaam.

Is bovenstaande herkenbaar voor je? Je wil wel duurzamer leven, maar hoe dan? Je hebt toch geen tijd voor een moestuin, om alles zelf te maken en je kinderen in ouderwetse lappen te luieren?!

Nee, én ja.. Want duurzamer leven kan in stapjes en hoeft niet moeilijk of duur te zijn.

Eén stapje tegelijk richting een duurzaam leven

Begin bijvoorbeeld eens met een simpele stap: de snoetenpoetsers gaan de deur uit! 

Ik hoor je nu denken; ‘Maar mijn kind is 10x per dag vies.’ 

Na een boterham, fruithap of lekker wrijven door een snottebel is een vochtig doekje wel verrekte handig. En dat is zo, maar het kan anders.

Neem bijvoorbeeld een stapel washandjes, badstof (spuug)doekjes of kleine hydrofielen, maak ze vochtig met wat water en poets je kind ermee, na gebruik hup de wasmand in en met de handdoeken mee in de was.

Hoe doe je dat precies met die wasbare doekjes?

Maak het jezelf vooral makkelijk, net zo makkelijk als dat pak snoetenpoetsers voor je geweest is. Ik gebruik al 4 jaar geen wegwerp doekjes meer voor de handen en gezichten van mijn kinderen. Bij onze eettafel staat een plastic bakje van Ikea (zo eentje die veel mensen in de koelkast gebruiken) daarin doe ik iedere ochtend een stapeltje wasbare doekjes en wat water zodat ze vochtig zijn, maar niet kletsnat. Bij iedere snotneus, chocopasta snoet of stel plakkerige handjes pak ik een doekje en na gebruik gaat het doekje in het lege bakje naast de schone.

’s Avonds kiep ik het bakje met vuile doekjes in de wasmand en iedere 2 à 3 dagen als ik een was doe, gaan de vuile doekjes mee de machine in.

Onderweg met wasbare snoetenpoetsers

Zijn je kinderen in de leeftijd dat je niet de deur uitgaat zonder vochtige doekjes om ze schoon te houden? Gebruik dan een vershoudbakje of waterdicht zakje om schone en vuile doekjes in op te bergen. Heel handig zijn wetbags met 2 vakjes, in de ene doe je een stapel licht vochtige doekjes en na gebruik doe je het vuile doekje in het andere vak. 

Tel uit je winst

Stel dat je twee kinderen hebt, waarvoor je per dag 5 snoetenpoetsers gebruikt na iets te eten, 3 doekjes voor snot en nog eens 3 voor vieze handen na verven, kleien of graaien in de bloempot. Dat zijn zo’n 22 doekjes per dag. In een pak doekjes zitten meestal tussen de 40 en 60 doekjes. Elke 2 á 3 dagen gaat er dus een pak snoetenpoetsers doorheen.

Dat zijn 2,5 pakken per week, 10 per maand en 120 pakken per jaar!

Naast dat het je dus zo’n 100 euro per jaar zal besparen, bespaar je de aarde ook een flinke berg afval en de huid van je kinderen een hoop schadelijke stoffen.

De aarde zal je dankbaar zijn, en je kinderen ook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.