Een duurzaam leven: 13 simpele stappen die jullie nu al kunnen nemen!

In 13 simpele stappen naar duurzaamheid

Tijdens je zwangerschap

1.Zwangerschapskleding

Shop eens in de leuke tweedehandswinkeltjes of kijk op Marktplaats: hippe kleding geef jij zo een tweede leven voor minder geld. 

Ben je er klaar mee? Geef ze door, ruil ze of verkoop ze!

2. Babyspulletjes

Kies bewust en ga voor tweedehands meubeltjes. Geef ze een likje verf en het is helemaal jullie eigen stijl.

3. Kraampakket

Stel je eigen duurzame kraampakket samen of bestel er een online. Voor veel verplichte artikelen zijn er bewustere alternatieven!

De babytijd

4. Duurzame wegwerpluiers

Wil je liever niet aan de wasbare luiers beginnen dan kun je ook kiezen voor de duurzame wegwerpluiers. Deze zijn beter biologisch afbreekbaar dan gewone wegwerpluiers en het productieproces in milieuvriendelijker.

5. Wassen en drogen

Een ecologisch wasmiddel is gemaakt van natuurlijke ingrediënten en dus veel beter voor het milieu én voor de babyhuid. En probeer eens op een lagere temperatuur te wassen!

Laat de schone was vervolgens lekker wapperen aan de waslijn. 

6. Billendoekjes

Een milieubewustere keuze is thuis een vochtig washandje met zachte zeep te gebruiken en een beter afbreekbaar billendoekje te kiezen voor onderweg.

7. Babykleertjes

Oei, ik groei is geen understatement! Te kleine kleertjes kun je verkopen, ruilen of weggeven. Accepteer kleertjes van familie en vrienden of huur de hipste outfits, altijd in de juiste maat, bij Hulaaloop.

8. Babyvoeding

Keuze genoeg in potjes voeding die de smaakpapillen van je baby verwennen. Recycle de potjes door ze te hergebruiken of naar de glasbak te brengen. 

Probeer ook eens van ‘tafel tot puree’: pureer jullie gekookte maaltijd (zonder kruiden) en bewaar koel of vries het in voor later.

Met peuters en kleuters

9. Vieze snoetjes

Vervang de voorverpakte poetsdoekjes door een washandje en zachte zeep. Zo heb je geen afval en minder kans op een allergische huidreactie bij je kindje.

10. Snacks

Was, schil en snij zelf de groente en het fruit wat jullie eten. En bak zelf eens een cake of koekjes. De uitdeelzakjes zijn gemakkelijk, maar leveren veel afval op. Bewust uitdelen: geef het in een schaaltje of papieren zakje.

11. Benenwagen

Laat de auto vaker staan en ga lekker wandelen. Het kost iets meer tijd maar onderweg zie je zoveel meer bijzondere alledaagse dingen, samen met je kindje(s)!

Naar de basisschool

12. Pauzehapjes

Kies een leuke trommel (of versier er samen een!). Geef je verschillende hapjes mee? Doe ze (onverpakt) in een siliconenvormpje zodat ze gescheiden blijven.

13. Speelgoed

Kijk eens voor tweedehands speelgoed, vooral voor lekker buiten ravotten. Een krasje meer maakt niet uit! Nieuw speelgoed? Kies voor hout!  

Een duurzaam leven is dus niet moeilijk: jullie kunnen het ook!

Elk moment is een goed moment om te beginnen met die simpele stappen naar een milieubewuster leven. En wanneer je eenmaal begonnen bent, zie je steeds meer stappen die je kunt nemen naar meer duurzaamheid.

Let bijvoorbeeld beter op natuurlijke ingrediënten, op ecologische en biologische producten en processen en begin met die kleine stapjes. Jullie kunnen het, ik geloof in jullie!

Heb jij nog leuke tips om duurzamer te leven als gezin? Deel ze in de reacties en samen maken we de wereld in kleine stapjes mooier!

Een duurzaam leven: 13 simpele stappen die jullie nu al kunnen nemen!

Een duurzaam leven leiden, hoe doe je dat eigenlijk? Het klinkt misschien als een levensstijl waar je veel leuke dingen voor moet laten, wat lastig is in te passen in jullie drukke leven en alsof het je meer geld gaat kosten. Maar is dit wel zo?

Gemak dient ons als mens, maar dat gemak komt wel met een prijs: meer afval, meer vervuiling, meer uitstoot, minder natuur…Als gezin kun je op veel manieren enkele simpele stappen zetten om vandaag al een start te maken voor meer duurzaamheid. Zonder dingen te laten, wat makkelijker te doen is dan je nu denkt en vaak nog goedkoper is ook!

Als gezin een duurzaam leven opbouwen

Duurzaam bezig zijn als gezin is niet moeilijk, of duur. Het vergt hooguit tijd om andere gewoontes aan te leren. Kijk bijvoorbeeld eens in de supermarkt en zie hoeveel producten in plastic verpakt zijn; hier kun je al heel simpel een stap nemen door dit niet te kopen. 

Het verminderen van ons eigen afval en het scheiden, is een goeie stap naar zelf milieubewust bezig zijn. Maar ook de uitstoot die we produceren door de auto te gebruiken, of de hoeveelheid energie die nodig is om te wassen en te drogen kun je terugdringen. Elke dag de vaatwasser aan of eens een keertje met de hand afwassen? Kinderen vinden het ook erg leuk om hiermee te helpen, duurt iets langer, maar is wel gezellig! Wat kies jij?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.